Followers

May 1, 2010

Respond..NO TV..

Salam..
Imah tertarik ngan topik Pu3..NO TV..sejauh mana kita boleh lakukan...???
Hehehe...tak sume yang boleh idup tanpa TV kan..!!
Well,Sekurang-kurangnya cuba dan berusahalah menghadkan penggunaan Tv.Selain dapat mengurangkan kos bil letrik..banyak lagi faedah dan kebaikannya...Ish..macam buat karangan B.M lak...Rasanya banyak Pu3 dah terangkan...

Imah pun nak kongsi cerita ngan sume...Dulu masa Imah kecik2..asal abah Imah balik dari tempat kerja jerr...Tv mesti kena tutup...Abah Imah memang tegas bab2 pendidikan anak2..Kami pun tak berani nak buka...Kecuali rancangan2 yang diizinkan...Bukan itu ajerr...Pukul 7 petang-8 mlm...No Tv...coz masa tulah...time mkn malam bersama...solat maghrib berjamaah...n waktu kami mengaji Al-Quran ngan mak abah...Boleh dikatakan waktu malam masa bersama mak abah sambil belajar siapkan homework..



Dan Bulan Puasa adalah bulan wajib NO TV....dapatlah Ibadat lebih terpelihara...

Sekarang bagi yang dah berumahtangga mcam Imah ni..kenalah berusaha menjauhkan anasir2 yang negetif (TV)...dari anak2...mungkin Imah perlu lebih tegas selepas ini..walaupun anak Imah cuma baru berusia 2tahun setengah...tapi Imah dapat rasa pengaruh TV kepada Fawwaz...kerana banyak menonton rancangan action cartoon...tingkah laku Fawwaz pun lebih kasar dan buas....kadang2 aksi berbahaya menakutkan Imah sendiri..Yelah takut tercedera...bermain kasar ngan anak orang...

Kalau macam Imah anak baru sorang..nak masuk 2...teman Fawwaz kat rumah...TV lah jawabnya..layan tengok cartoon pagi/petang sementara Imah mengemas/memasak/menjahit...kiter takde bibik...So..sekadar hilangkan sunyi kat umah...rancangan berunsur syirik ...hiburan...memang Imah jauhkan...

Alhamdulillah buat masa ni..TV sekadar ada ajerr...CD player pon takde...Astro pon takde...

macam dok dalam usrah pulak....

4 comments:

natasha said...

alhamdulillah..jagalah diri & ahli keluarga dari neraka...

jom kita sama2 share bahan2 pendidikan utk anak. kita email2 ye?

fawwaz dah 2 tahun...fasih x percakapannya?

eh..saya link awak dlm blog saya ye? kita sambung sembang di email. nanti saya email.
tq

Aku_tulip said...

Imah...teringat akak...ada org tepon..nk pasang astro..dia tanya berminat tak..akak kata ..tak minat..dia tanya nape...pengaruh tv besar, dan anak saya tak mau belajar..terus dia kata ok TQ...dah 2 3 x juga tepon akak ngan suami..geram akak..org kata tak nak..tak nk la...

nurazimah / Imah said...

TO natasha..
Sama2lah kita ingat-mengingati....Fawwaz 2 tahun lebih...nak masuk 3 tapi cakap pelat lagi...Mana2 blog imah Follow Imah add Link kat blog...ok.

nurazimah / Imah said...

To:Aku_Tulip
Akak ni nama pe ye..tak syok berceita tak tau nama orang nih...betul tu kak...bukan blajar je...nak makan pon kekadang kenyang makan TV jerrr...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails